Dziedzictwo kulinarne

Kultura stołu

<< powrót

 

Kultura jedzenia i picia w dawnym Wrocławiu

  Grzegorz Sobel: Kultura jedzenia i picia w dawnym Wrocławiu   Kultura jedzenia i picia w dawnym Wrocławiu jest bardzo ciekawym zagadnieniem badawczym, a to z tej racji, iż leżące w sercu Śląska miasto podlegało wielokulturowym wpływom praktycznie od swego powstania. Dość powiedzieć, iż trwająca w wieku XIII i XIV kolonizacja niemiecka, następnie przejście w ... [ więcej ]

Kuchnia wrocławianek

  Grzegorz Sobel: Kuchnia wrocławianek   Prowadzenie domu, a więc sprzątanie, pranie, gotowanie, robienie zakupów, i co najważniejsze wychowywanie dzieci, było od dawna kulturowo utrwaloną domeną kobiet w rodzinach mieszczańskich Wrocławia. W tym królestwie codziennych obowiązków dobra kuchnia – a więc umiejętność gotowania, co przekładało się przecież ... [ więcej ]