Dziedzictwo kulinarne

Święta i obyczaje doroczne

<< powrót

 

Boże Narodzenie

  Grzegorz Sobel: Boże Narodzenie Najważniejszym wydarzeniem w roku od strony stołu były święta Bożego Narodzenia. Przygotowywania do nich rozpoczynano wraz z początkiem adwentu – czasem oczekiwania narodzin Chrystusa. Symbolem adwentu, tak wśród katolików, jak i protestantów, były wieńce, które upowszechniły się na Dolnym Śląsku w drugiej połowie XIX... [ więcej ]

Wielkanoc

  Grzegorz Sobel: Wielkanoc   W kulturze Dolnego Śląska czas postu po karnawale był skromny od strony stołu jedynie wśród katolików, bowiem protestanci postów nie zachowywali. Odbiciem tego była w pewnej mierze oferta kulinarna większości lokali gastronomicznych miast i wsi. Kto miał ochotę na kiełbasę lub golonkę z piwem, nie musiał ich długo szukać. Wraz ... [ więcej ]