Dziedzictwo kulinarne

Kuchnie zapomniane

<< powrót

Zapomniane potrawy przedwojennego Wrocławia (cz. 1)

  Grzegorz Sobel: Zapomniane potrawy przedwojennego Wrocławia (cz.1) Smak dawnej kuchni Wrocławia to mozaika kulinarna będących w zdecydowanej mniejszości rodzimych specjałów oraz wielu wpływów kulturowych – by wymienić tylko kuchnię śląską, polską, francuską, angielską, wschodniopruską, wiedeńską, włoską i czeską – asymilacja których na stoły mieszka... [ więcej ]

Zapomniane potrawy przedwojennego Wrocławia (cz.2)

    Grzegorz Sobel: Zapomniane potrawy przedwojennego Wrocławia (cz.2)   Rozważania o dawnych zapomnianych potrawach kuchni przedwojennego Wrocławia to generalnie temat niekończący się. Zadaniem historyka kulinariów jest jednakże wydobycie z zapomnienia tych, które wpisały się w tradycję stołu naszego miasta tak w dzień powszedni, jak i od święta. Pisząc ... [ więcej ]

Zapomniane potrawy przedwojennego Wrocławia (cz. 3)

  Grzegorz Sobel: Zapomniane potrawy przedwojennego Wrocławia (cz. 3)   Kuchnia Wrocławia czerpała obficie z bogactwa kulinarnego tutejszej gastronomii. Ten zapoczątkowany w ostatnich dekadach XIX wieku proces jawi się z perspektywy czasu jako coś zupełnie naturalnego, obecnego w większości dużych europejskich miast, specjały z kart dań bowiem dość szybko przeni... [ więcej ]

O tradycyjnych specjałach na dolnośląskich stołach

  Grzegorz Sobel: O tradycyjnych specjałach na dolnośląskich stołach przed stu i więcej laty   Jadano dawniej na Dolnym Śląsku nie tyle ubogo, co oszczędnie i rozważnie – w dzień powszedni do syta, lecz raczej bez mięsa, którego z kolei nie mogło zabraknąć na niedzielnym stole, nakrytym obficie zwłaszcza wśród mieszczan. Nic co ugotowano w garnkach nie mog... [ więcej ]